19
Ιαν

Πορτρέτα γονιών- πατεράδων στον Όμηρο

afterschool bar: Εγώ καλά σου τα λεγα: What if ο Έκτορας ακολουθούσε το  πολεμικό σχέδιο της Ανδρομάχης
ΕΙΚΟΝΑ.Έκτορας και Ανδρομάχη με τον Αστυάνακτα. Οι ανθρώπινες στιγμές των…”ΜΥΘΙΚΩΝ” ηρώων.

 Tο Ομηρικό Υλικό είναι τόσο πλούσιο που είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να συγκρατηθεί μέσα από μια ευθύγραμμη ΣΥΝΟΛΙΚΗ αφήγηση- καταγραφή.

.
Κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, μόνο μέσα από μεμονωμένες θεματικές προσεγγίσεις (όπως λ.χ τα πρόσφατα που έγραψα “Όπλα Αχιλλέα και η μοίρα του Αίαντα” /”Γιατί ο Λαέρτης δεν απάτησε ποτέ την γυναίκα του” και αρκετά άλλα παλιότερα)
.
Και το σημερινό για παράδειγμα, επιτρέπει έναν τρόπο προσέγγισης των Ομηρικών Έργων και μια άλλη μορφή ανάγνωσης και ΓΝΩΣΗΣ του πλούσιου Ομηρικού Υλικού.
.
Ο ΕΚΤΟΡΑΣ. Ο μόνος γονιός που εμφανίζεται να βιώνει τα ανεπανάληπτα συναισθήματα του πατέρα που αγκαλιάζει τον γιο του, ακούει το κλάμα του Νεογέννητου και , όπως γράφει ο Παλαμάς, ίσως και τα πρώτα “ΨΕΥΔΑ παιδιάτικα λογάκια που μεθάνε”.
.
Μια σκηνή οικογενειακής Ευτυχίας υπό την σκιά του πολέμου. Εδώ και ο  κλαυσίγελως, το διάσημο ΟΞΥΜΩΡΟ “δακρυόεν γελάσασα”, της ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ που “ενοράται” (ψυχανεμίζεται) το τραγικό τέλος.(Όλα αυτά, στην Ραψ. Ζ της Ιλιάδας, στην περίφημη “Συνομιλία ΕΚΤΟΡΑ-ΑΝΔΡΟΝΑΧΗΣ).
.
Ο ΔΙΑΣ περιγράφεται από τον Όμηρο με πολλά πρόσωπα πατέρα. Κάνει διακρίσεις, συμπαθεί την κόρη του ΑΘΗΝΆ (δεν της χαλάει χατήρι) / αντιπαθεί τον γιο του Άρη (έμοιασες στην μάνα σου, θα του πει, εννοώντας την γυναίκα του ΉΡΑ) / θρηνεί για τον θάνατο του γιου του Σαρπηδόνα /αλλά και περιχαρής… χαζομπαμπάς, αναμένοντας την γέννηση του ΗΡΑΚΛΗ, σαν κοινός θνητός, κάνει μεγάλα όνειρα για τον εξώγαμο γιο του.

Δεν πρόσεξε όμως ότι τον άκουγε και η Ήρα, η οποία θα αναλάβει δράση: Ένορκο… στοίχημα με τον ΔΙΑ, Πρόωρη γέννηση  του “ηλιτόμηνου=ΕΦΤΑΜΗΝΙΤΗ” ΕΥΡΥΣΘΕΑ, “ποινή” των 12 ΑΘΛΩΝ του Ηρακλή (και…. ΕΓΕΝΕΤΟ ΜΥΘΟΣ)!
.
Ο πατέρας του ΦΟΙΝΙΚΑ. Τύπος κακού πατέρα. Θολωμένος από το ερωτικό πάθος για μια νεαρή δούλη του, συμπεριφέρεται προς τον γιο του έξω από κάθε κανόνα γονικής δεοντολογίας και ηθικής, διαλύοντας το σπιτικό του.
.
ΑΥΤΟΛΥΚΟΣ, πεθερός του Λαέρτη. Πατέρας της Αντίκλειας. Μπορεί να ήταν το πρώτο δαχτυλικό αποτύπωμα, αλλά ως πατέρας (και παππούς) παίρνει άριστα. Είναι δίπλα στην κόρη του και στο μεγάλωμα του εγγονού του Οδυσσέα.
.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Στο επόμενο, τί τύποι γονιών ήταν λ.χ ο Λαέρτης, ο Οδυσσέας, ο Αγαμέμνονας, ο Πρίαμος των…60 παιδιών, ο Ικάριος πατέρας της Πηνελόπης κλπ





Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP