18
Ιαν

Μεταπολίτευση : γονείς , κηδεμόνες , λοιποί συγγενείς…

 

Όσο την Ιστορία , συγγνώμη την  “Οδύσσεια” ,  θα την αφηγείται , κάποιος ιδιοτελής  “Οδυσσέας”  και ….  όχι ο Όμηρος , οι  “Ελπήνορες”  θα είναι πάντα ….αφελείς και απρόσεκτοι !

Στο θέμα μας όμως :

Να λοιπόν που το …νεογνό  του 1974 , έκλεισε το 2011 , τα 37 του χρόνια . Μια ώριμη πλέον Μεταπολίτευση  σήμερα . Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό  στα φετινά γενέθλια , η κόντρα για την πατρότητά της  :          Σσσσερραία  ή Πατρινιά !

“ΓΟΝΕΙΣ” : Για πολλούς ήταν δεδομένη , έως αυταπόδεικτη , η πατρότητα της κοπέλας : Εννοούμε φυσικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή , με βάση  και μόνο την λογική ακολουθία των πραγμάτων :

επιστροφή Καραμανλή – παραλαβή Εξουσίας – Γέννηση ….Μεταπολιτούλας ! Τί πιο φυσικό!  Το αυταπόδεικτο μάλιστα  , φάνταζε πιο …αυταπόδεικτο , με κουβέντες του τύπου :  “Καραμανλής  ή Τανκς” ….

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα , κάποιοι θυμήθηκαν παλιές οργισμένες κουβέντες του  Ανδρέα :

“Έχω κι εγώ δικαιώματα στο παιδί ….κύριε   Κ α ρ α μ α ν λ ή”  ! Πράγματι , πολύ πιθανό να έχει δίκιο ο Ανδρέας Παπανδρέου !

Όπως και νά   ‘χει όμως , η ζωή της , μεγαλοκοπέλας πια σήμερα , Μεταπολίτευσης , δεν ήταν εύκολη . Οι χαρές  ,για την πολυαναμενόμενη  γέννησή της ,  από τους απανταχού Δημοκράτες , δεν δικαιώθηκαν , όπως φαίνεται , από τα όσα ακολούθησαν . Ιδιαίτερα μάλιστα τα τελευταία χρόνια ακούει τα χειρότερα ! ( μια ματιά  στο Διαδίκτυο).

ΦΙΛΟΙ : Κάποιοι  συγκινητικοί , πλην απρόσεκτοι …..Ελπήνορες !  που θα μπορούσαν να την στηρίξουν ,   είτε    “έφυγαν”   νωρίς , είτε ήταν ανήμποροι και απόβλητοι “σακάτηδες”! ( Για να …επαληθευθεί το ρηθέν : Όσο την Ιστορία  θα την αφηγείται ,  κάποιος ιδιοτελής  “Οδυσσέας”  και ….  όχι ο Όμηρος , οι Ελπήνορες θα είναι πάντα ….αφελείς και απρόσεκτοι ! )

Ωστόσο όμως  δεν της έλειψαν  οι  Κηδεμόνες και λοιποί συγγενείς  . Δεν της έλειψε δηλαδή , η οικογενειακή  θαλπωρή  και η  φροντίδα για την αποκατάστασή της .

ΓΑΜΟΣ : Προϋποθέσεις για έναν καλό γάμο υπήρξαν , ίσως περισσότερες από όσες νομίζουμε , για την νέα και όμορφη Μεταπολίτευση , ώστε , αργότερα  να μπορέσει να αποκατασταθεί σωστά  ,  και  κυρίως  να αφήσει ….σωστούς απογόνους  . Ιδιαίτερα  τότε που “Έξω πηγαίναμε καλά” ! Ευθύνη των γονιών πρωτίστως , αλλά και της  ίδιας σε ένα ποσοστό .Όμως  πολύ νέα ακόμη τότε , ήθελε να χαρεί την ζωή της ( ακριβά γούστα , μέχρι πρωίας στα …Πολιτιστικά κέντρα , ταξίδια ….). Ούτε σκέψη για γάμους  και …νοικοκυρέματα ! Τα χρόνια όμως πέρασαν και τώρα , ναι μεν ο γάμος επιθυμητός …ζητείται πάντα  ο  πολύφερνος γαμπρός , αλλά ….η απάντηση σχεδόν  στερεότυπη  ωμή και άκρως κυνική :

 

…δεύτερο ….βρακί   δεν έχει  να βάλει…μου θέλει και γάμο”  !!! Υπάρχουν ακόμη και αυτοί που λένε ότι και γάμος να γίνει , θα  τον….σχολάσει αμέσως  η νύφη ! Τί να γίνει όμως ; “Η νύφη μας αυτή είναι , δεν αλλάζεται” , που λέει και ο ….12σύλλαβος .

ΚΗΔΕΜΟΝΕΣΑβέρωφ  Ευάγγελος . Λέγεται ότι φρόντισε για την όσο το δυνατόν  απρόσκοπτη γέννηση  της μικρής  . Από τους πρώτους που ανέλαβαν την κηδεμονία της , επιβλέποντας  την σωστή , κατά την άποψή του , ανατροφή της  … πάντα μέσα στο μαντρί .    ( Ο Αβέρωφ ποτέ δεν έκρυψε ότι παρέμεινε ένας συντηρητικός …τσέλιγκας )

Σημίτης  Κωστας : Ως κηδεμόνας της , και μάλιστα , με  απευθείας ανάθεση από τον  Ανδρέα , ενός εκ των φερόμενων “γονιών”  , και ενώ η  Μεταπολίτευση ήταν ήδη σε ηλικία γάμου ,  ο Κώστας Σημίτης φρόντισε να την προικίσει ….Και όντως την προίκισε και μάλιστα με ευρώ…αλλά , ο πολυπόθητος γάμος και το νοικοκύρεμα  δεν ήρθαν ! Κάποιες κακές  …πεθερές , ιδιαίτερα σχολαστικές , πρόσεξαν ότι αυτά τα ….σεμεδάκια και τα κατωσέντονα  της Μεταπολίτευσης  , δεν ήταν και τόσο ….σόϊ ! Κάποιοι άλλοι μίλησαν για καρφώματα από εγχώριους  υποψήφιους γαμπρούς ….!

Μητσοτάκης Κωνσταντίνος : Για τον  Κ. Μητσοτάκη , εκ των πραγμάτων κηδεμόνα της Μεταπολίτευσης ,  δυο κουβέντες επίσης :

“Φάνηκε” ως  πολιτικός , στις πρώτες θέσεις της Ιστορίας  , σε μια κρίσιμη περίοδο που πολλοί κληθηκαν να πούν το μεγάλο  ΝΑΙ  ή το μεγάλο  ΟΧΙ !

Είπε το  ΝΑΙ ! Καλυμμένος πίσω από την εκλογίκευση των τότε δεδομένων , έδειξε ότι δεν μπόρεσε να είναι ο πολιτικός της αναγκαίας τότε υπέρβασης , δίπλα στον πρωθυπουργό του  54%  ( ! ) και με την Χούντα  καθ’ οδόν !

“Ξαναφάνηκε” , στις πρώτες θέσεις της Ιστορίας , πάλι σε περίοδο κρίσης . Η Μεταπολίτευση  ,τότε , περίμενε πολλά από τον καινούργιο κηδεμόνα της .  Δυστυχώς και αυτή την φορά ( παρά την πολιτική του μακροβιότητα ), αναλώθηκε σε …άλλα , με συνέπεια η Μεταπολίτευση να κινδυνεύει να πάρει τον….κακό δρόμο !

Κηδεμόνες , εκ των Λοιπών Συγγενών :

Κώστας Καραμανλής  , Γιώργος Παπανδρέου : Την Φρόντισαν και οι δύο την Μεταπολίτευση . Βρήκαν …παπά , διέδωσαν ότι  προίκα υπάρχει ….ΟΜΩΣ , μέχρι στιγμής τουλάχιστον  , δεν φαίνεται στον ορίζοντα η σοβαρή πρόταση για αποκατάσταση . Όλοι ενδιαφέρονται για  εφήμερες μόνο σχέσεις ….!

Αλλά και αυτές , ως πότε ;

Στο …επόμενο και τελευταίο σημείωμα : Υπήρξε τελικά   …η  Μεταπόλίτευση ; Μια περιήγηση στο Διαδίκτυο , είναι από μόνη της η καλύτερη απάντηση . Όμως ….

 

 

 

 

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP