4
Μαρ

Η … “Σπιναλόγκα” της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και το Μνημείο του Καπνεργάτη, στην Καβάλα

Σανατόριο Καβάλας

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι ότι και η ειρήνη είχε τα θύματά της. “Σαν να είχαν ποτέ τελειωμό, τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου”, όπως θα έλεγε κι ο Παπαδιαμάντης.

Σανατόριο  η ” Ελπίς” στην Καβάλα , Το  “ΝΗΣΙ” των Φυματικών! Το  κτίριο, σε αχρηστία πλέον, όπως είναι  σήμερα, αφημένο στην “τύχη” του, θυμίζει περισσότερο “σκηνικό” ταινίας.

Η Φυματίωση ήταν  …αναπόσπαστο κομμάτι του καπνεργατισμού. Με τα παράθυρα ερμητικά κλειστά, σε καλοκαιρινούς μήνες, για να μην ξεραίνεται το προϊόν, με τη νικοτίνη και τη σκόνη που στη διάρκεια του οκτάωρου εισέπνεε ο εργαζόμενος.,.. (Διαδίκτυο)

Ο φυματικός ήταν ο απόβλητος της κοινωνίας. Τον απέφευγαν φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς. Στο Σανατόριο της Καβάλας , όπως και σε όλα τα Σανατόρια στην Ελλάδα, οι παραμελημένοι ασθενείς- πεταμένοι από…. ΔΙΚΟΥΣ, βίωναν την δική τους ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ , το δικό τους  “ΝΗΣΙ”.

Ο μόχθος, η οργή και ο αγώνας, η εγκαρτέρηση- όραμα (στο γαλήνιο πρόσωπο της γυναίκας – ΜΑΝΑΣ), αποτυπώνονται στο ΜΝΗΜΕΙΟ του ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ στην ΚΑΒΑΛΑ.

Στο 5λεπτο Βίντεο (με ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ), αποκαλύπτονται ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την δημιουργία του ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ αυτού Έργου για την Καπνεργατούπολη ΚΑΒΑΛΑ .

ΜΝΗΜΕΙΟ του ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ. Video link https://youtu.be/TKwN5CWm49U

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP