18
Αυγ

Για το ΠΑΛΑΤΙ του Οδυσσέα. Επισημάνσεις

Δέσμευση του Αλ. Τσίπρα ότι θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στο παλάτι του  Οδυσσέα :: left.gr

Ξεκαθαρίζω από την αρχή. Καμία αναφορά ή άποψη για τα ανασκαφικά δεδομένα και τα όποια πορίσματα των αρχαιολόγων. Ούτε κατά διάνοια.
.
ΩΣΤΟΣΟ για το Ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα, είτε είναι αυτό που ανασκάπτεται είτε κάποιο άλλο, μερικές ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ επισημάνσεις, όπως προκύπτουν από τα Ομηρικά δεδομένα και μόνο, με ΑΦΟΡΜΗ την σημαντικότατη Αρχαιολογική έρευνα. (Ζούγκλα 15/8/2021, από όπου και η ΕΙΚΟΝΑ).
.
Λέω ξανά. Μιλώ για το ΟΜΗΡΙΚΟ (!) Παλάτι του ΟΔΥΣΣΕΑ, ΟΠΩΣ ο ίδιος ο Ποιητής το περιγράφει, κάνοντας ΔΥΟ επισημάνσεις, οι οποίες πρέπει (πιστεύω) να ληφθούν υπόψη.
.
ΠΡΩΤΟΝ: Η έκταση, τα… τετραγωνικά, κατά την σημερινή ομιλούμενη, του ΑΙΘΡΙΟΥ (αυλής). 108 είναι μόνο οι μνηστήρες. Βοηθοί- υπηρέτες των μνηστήρων, ξένοι επισκέπτες, βοηθητικοί χώροι…. ετοιμασίας φαγητού, άσκησης, ξεκούρασης…Οι μνηστήρες έμεναν όλη την μέρα στο Παλάτι, από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε και πήγαιναν στα σπίτια τους για ύπνο, ενίοτε συνοδευόμενοι από νεαρές υπηρέτριες της Πηνελόπης.
.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Το παλάτι, όπως φαίνεται από την Ομηρική αφήγηση, πρέπει να ήταν “πεδινό”, μέσα στον ιστό της πόλης. Όχι δυσπρόσιτο ή κάπως απόμακρο σε κάποιο ύψωμα.
Αυτό προκύπτει από τα εξής:
.
1) Κάτοικοι της Ιθάκης που ΒΑΔΙΖΑΝ- περνούσαν απ’ ΕΞΩ (οδόν στείχοντες) τυχαία, αμέσως μετά την μνηστηροφονία (ραψ. χ), απ’εξω ΑΚΟΥΣΑΝ (!) τραγούδια και χορούς (παραπλανητικά βέβαια, με εντολή του Οδυσσέα). Υπέθεσαν μάλιστα ότι η Πηνελόπη αποφάσισε να (ξανα)παντρευτεί. Κάπως δύσκολο για ένα…. υπερυψωμένο με περιτείχισμα κτίσμα.
.
2) Το ότι το παλάτι είναι μέσα στην πόλη και ΧΩΡΙΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ διαφορά, φαίνεται και από πολλά άλλα σημεία. Ιδιαίτερα στις ραψ. π και ρ.
.
Aρκετά μακριά, είναι το ποιμνιοστάσιο, σε ύψωμα (ΛΟΦΟ), από όπου ο Εύμαιος λ.χ ΒΛΕΠΕΙ το καράβι της ΕΝΕΔΡΑΣ (για την δολοφονία του Τηλέμαχου) των μνηστήρων, να επιστρέφει άπρακτο (Ο Τηλέμαχος ήδη βρίσκεται στην καλύβα=κλισίη του Εύμαιου με τον πατέρα του, τον Οδυσσέα)
.
3) Ο Τηλέμαχος “ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ” από την καλύβα=κλισίη του Εύμαιου, για να πάει στην πόλη και στο παλάτι
4) Σε άλλη περίπτωση ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ από το παλάτι, βρίσκεται αμέσως μέσα σε κόσμο (περι-ναιετάοντες= γείτονες) κλπ
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα βαρετά αυτά ψειρίσματα, ΕΣΤΩ ελάχιστα και ΓΕΝΙΚΑ, σίγουρα δεν ενδιαφέρουν τον αναγνώστη του Ομήρου, απλά, προσωπικά, δεν θέλω να λέω τίποτα ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΟ, χωρίς κάποια αποκωδικοποίηση των Ομηρικών δεδομένων.
.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, από την Ομηρική αφήγηση, ως προς δύο ΒΑΣΙΚΑ χαρακτηριστικά του Οδυσσεϊκού Παλατιού, προκύπτει το παρακάτω ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
.
Μεγάλος Αίθριος χώρος που θα εξυπηρετούσε τουλάχιστον 200 ανθρώπους. Δες σχετική Ομηρική έκφραση: “μέγα δώμα”.
.
Το Παλάτι ήταν μέσα στον ιστό της ΙΘΑΚΗΣ (όποιαν κι αν εννοεί ο Όμηρος). ΠΡΟΣΙΤΟ είτε για κάποιον που βάδιζε στον δρόμο (οδόν στείχων) ή και στους…πέριξ κατοικούντες (οἳ περι-ναιετάουσι= ΓΕΙΤΟΝΕΣ).
.
Υ.Γ Εννοείται ότι πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία, μια τόσο φιλόδοξη ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ Αναζήτηση και μακάρι να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ (!) ότι είναι το Παλάτι του ΟΜΗΡΙΚΟΥ Οδυσσέα.

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP