8
Ιούλ

ΑγιαΣοφιά. 1969

Κωνσταντινούπολη. Πατριαρχείο. Πάσχα 1969. Οι 4ετείς φοιτητές του ΑΠΘ, με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον καθηγητή Στυλιανό Πελεκανίδη.

.

Το 1969, Πάσχα, τεταρτοετείς του Ιστορικού- Αρχαιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ, επισκεφθήκαμε την Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια εκπαιδευτικής Εκδρομής.
.
Επικεφαλής ο Στυλιανός ΠΕΛΕΚΑΝΙΔΗΣ, καθηγητής της
Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ.
.
Πατριάρχης, ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ.
Σχολή ΧΑΛΚΗΣ: Το 1969 λειτουργούσε ακόμη. (Η Σχολή θα κλείσει ως γνωστόν δύο χρόνια αργότερα το 1971 και μέχρι σήμερα- 2020- παραμένει κλειστή).
Επισκεφθήκαμε το πριγκηπόνησο της Χάλκης. Ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε από καθηγητές και σπουδαστές για την λειτουργία της Σχολής.
.
Να ήταν άραγε παρών και σημερινός Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, απόφοιτος άλλωστε και ο ίδιος της Ιστορικής Σχολής;
.
Αρχίσαμε τις επισκέψεις των Βυζαντινών Μνημείων στην Κωνσταντινούπολη από την δεύτερη ημέρα, αφού εννοείται την πρώτη επισκεφθήκαμε το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.
.
Πιο λιτό, για να το πω έτσι, δεν θα μπορούσα να φαντασθώ το Πατριαρχείο. Όπως ήταν τότε. Εκείνο το διάστημα.

Η κουβέντα μάλιστα του Πατριάρχη, στον σύντομο λόγο υποδοχής “…κι από εδώ διοικούμεν τας Ορθοδόξους Εκκλησίας…”, μας έκανε να προσέξουμε περισσότερο την… απλότητα του Χώρου.
.
Τα λίγα έστω… παράπλευρα της αναμνηστικής φωτογραφίας (πάνω) που βγάλαμε οι συμφοιτητές, με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον καθηγητή Πελεκανίδη, στην σκάλα (κεντρική Είσοδο) του Πατριαρχείου, το μαρτυρούν.
.
Τα περί…. λιτότητας τα επισημαίνω, και για τον εξής λόγο.
.
Την ίδια περίπου περίοδο (1970), όπως σημειώνει ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, επισκέφθηκε, επί Αθηναγόρα, το Πατριαρχείο ο Αριστοτέλης ΩΝΑΣΗΣ.

(Αμέσως παρακάτω η σχετική φωτογραφία, με ένα προσωπικό σχόλιο: Στο στιγμιότυπο αποτυπώνεται με εκπληκτική καθαρότητα το ύφος περισυλλογής του Ωνάση, εν έτει 1970. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος αυτός “έβλεπε” πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, αν αυτό βοηθάει στην αξιολόγηση της φωτογραφίας).
.

Ο Έλληνας κροίσος προσέφερε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, για την ανακαίνιση του Πατριαρχείου, το οποίο όμως ο Πατριάρχης αρνήθηκε ευγενώς, με το αιτιολογικό ότι δεν επιτρέπονταν (τότε) εργασίες ανακαίνισης.
.
Η ανακαίνιση θα γίνει πάντως αργότερα, με την σχετική άδεια του Τουρκικού Κράτους , επί Αγγελόπουλων.
.

Συνεχίζεται με την επίσκεψη στην Αγία Σοφία

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP