23
Ιούλ

Η Αγία Σοφία, Εμείς και η Δύση

Ενσωματωμένη εικόνα

Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος (εικόνα) όρισε ως επίσημη γλώσσα του Βυζαντίου την Ελληνική από τον 7ο αι.(Μην φανταστούμε πάντως ότι οι Δυτικοί ενθουσιάστηκαν). Οι Δυτικοί, για πολλούς και διάφορους λόγους, το ΒΥΖΑΝΤΙΟ δεν το πήγαιναν. Ας δούμε μερικά πράγματα..

Για να ξέρουμε (!!!). Να ξέρουμε γιατί θυμώνουμε. Να ξέρουμε γιατί χαιρόμαστε. Γιατί φωνάζουμε. Γιατί σιωπούμε.
Γιατί απορρίπτουμε. Γιατί συμφωνούμε. Γιατί διαφωνούμε.


Ανήκουμε στην ΔΥΣΗ. Ναι. Ωστόσο λίγος Ρεαλισμός και κάποιες αλήθειες δεν βλάπτουν.
Πρώτα πρώτα αυτό που λέμε “Δύση” είναι ένας ετερόκλητος χώρος.
.
Οι Δυτικοί πάντως στο σύνολό τους, προσεγγίζουν τα πράγματα με μια διαφορετική ΕΝΤΕΛΕΙ Παιδεία / Ψυχολογία / Συνείδηση αιώνων (κυριολεκτικά)
Το ΒΥΖΑΝΤΙΟ, κατά ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, προσφέρεται ως το χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το ΠΏΣ η Ελληνοτραφής ΔΥΣΗ επέβαλε δικούς της κανόνες πολιτισμού και διπλωματίας στην ΠΟΡΕΙΑ της.
.
ΔΗΛΑΔΗ:
Για την Δύση, το Βυζάντιο ήταν η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Κωνσταντινούπολη…ήταν η ΝΕΑ ΡΩΜΗ. Επιβάλλεται να είμαστε ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ.
.
Μπορεί για ΕΜΑΣ τους Έλληνες η λέξη “ΕΑΛΩ” να έχει το νόημα μιας υπέρτατης Εθνικής απώλειας και απροσδιόριστων… Ελπίδων στο μακρινό μέλλον.
.
Για τους Δυτικούς ΟΜΩΣ η ΆΛΩΣΗ της Κωνσταντινούπολης σήμαινε…απλώς “τίτλους ΤΕΛΟΥΣ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας” και ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ “κλείσιμο παραδοσιακών ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ δρόμων”. Ακούγεται κάπως κυνικό, αλλά έτσι είναι.
Και φυσικά, Μην τους μιλήσει κανείς, για μαρμαρωμένους θρύλους / εξαδάκτυλους /δακρύζουσες Εικόνες….! Απλά, δεν θα καταλάβουν για τί μιλάμε. Θα τους φανούν κάτι σαν… εξωγήινες ιστορίες.


Αυτά  Συγκινούν  ΜΟΝΟ τον (μπολιασμένο με την Χριστιανοσύνη) ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΕΣΤΩ υπό την σκιά  ΞΕΝΟΦΕΡΤΩΝ “ονομάτων”, ΡΩΜΑΝΙΑ / ΡΩΜΙΟΙ..
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν είναι τόσο το “ξενόφερτο” αυτών των ονομάτων.Το ενδιαφέρον είναι η ασμενής ΥΙΟΘέΤΗΣή τους από την Ελληνική γλώσσα και συνείδηση. Γιατί όμως;
Άλλες ενδιαφέρουσες υπενθυμίσεις:
Ο όρος “ΒΥΖΑΝΤΙΟ” καθιερώνεται από τον 16ο μ.Χ αιώνα (!). Δηλαδή μέχρι το 1500 μ.Χ δεν υπήρχε καν επίσημος όρος “Βυζαντινή Αυτοκρατορία”.
.
Αυτοκρατορία Ρωμαϊκή παντού και μόνο. Πήραν ό,τι τους χρειάστηκε από την Ελληνική Αρχαιότητα / ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ και προχώρησαν σε ΔΙΚΟΥΣ (!!!) τους δρόμους.
.
Μια απλή αντιπαραβολή, κοντινών μεταξύ τους χρονολογιών, λέει τα πάντα:
1453 η ΑΛΩΣΗ / 1492 ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ Αμερικής
.

ΔΗΛΑΔΗ:
Την ώρα που ο Ελληνισμός θρηνούσε  “η Πόλις ΕΑΛΩ”, οι ΔΥΤΙΚΟΙ “όργωναν” θάλασσες και Ωκεανούς, ανοίγοντας νέους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στην Παγκόσμια Ιστορία και το ΕΜΠΟΡΙΟ.
.
Σκόπιμα αφήνω εκτός, την δογματική αντιπαράθεση. Ήθελα να στηρίξω το σημείωμα ΜΟΝΟ στην διαφορετική ΠΑΙΔΕΙΑ.
Να το πω με άλλο τρόπο, όσο ακόμη πιο ΑΠΛΑ:
Η ΔΥΣΗ δεν έπαψε ποτέ να ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ΕΛΛΑΔΑ ως κοιτίδα βασικών Αξιών της. Και μόνη η πλούσια και σπουδαία Ελληνόθεμη  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ της το αποδεικνύει. Εννοείται πάντα στην γλώσσα τους, πλουτίζοντας την ΔΙΚΗ τους ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (και πολύ καλά κάνουν).
.
Που ΣΗΜΑΙΝΕΙ (το γράφω ακόμη πιο παραστατικά):
ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ λ.χ τον Ιωνικό / Δωρικό ρυθμό, ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ, τον ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ, αλλά “χτίζουν” (!!!) στον ΓΟΤΘΙΚΟ….!
Τί μας λέει αυτό. ΟΤΙ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ= ΣΥΝΘΕΣΗ (!) Ελληνικών μεν, αλλά ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ και Εθνικών (τους) καταβολών (όπως και λίγο πιο πάνω είπα).
.
ΤΩΡΑ τί ΓΙΝΕΤΑΙ:
.
Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση μετατροπής της ΑγιαΣοφιάς σε τζαμί τους ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ. .
Πόσο και Πώς τους προβληματίζει;
.
Δεν έχει παρά να δει ο καθένας ΣΤΗΝ τρέχουσα ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ, τις επίσημες τοποθετήσεις τους και ας τις ΚΡΙΝΕΙ ο ίδιος.
Στην περίπτωση της  Αγια-Σοφιάς η UNESCO ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ως ΜΝΗΜΕΙΟ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ τον εμβληματικό Ναό της Χριστιανοσύνης.
.
Για να είμαστε δίκαιοι: Αναμφισβήτητα, σημαντική ΘΩΡΑΚΙΣΗ του μοναδικού Μνημείου, σε συνδυασμό με όσες ανάλογες υπέρ του Μνημείου δηλώσεις (πάντα καλοδεχούμενες,αλλά…δηλώσεις).

.
Οι Δυτικοί ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ πράγματι τον ναό της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ως έργο Τέχνης ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ και Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής Ταυτότητας.
.
Ειλικρινές το ενδιαφέρον τους, αλλά ΜΕΧΡΙ εκεί. ΕΠΕΙΔΗ την ΙΣΤΟΡΙΑ της η ΔΥΣΗ την γράφει στην δική της “γλώσσα” και ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.
Έχουν πλέον ΔΙΚΑ τους “Ονόματα” στον χώρο της Επιστήμης, της Πολιτικής, της Τεχνολογίας. ΔΙΚΑ τους  “τοπόσημα” και “ορόσημα”: Λ.χ “Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου” / “η μάχη των Εθνών” / “Βατερλώ” / “Εκατονταετής Πόλεμος” και χίλια άλλα..
.
Κατά συνέπεια: Πόσο ΣΩΣΤΑ την διαβάζουμε εμείς κάθε φορά; Αυτό είναι ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ …

Υ.Γ Και για να σταματήσουμε να βλέπουμε διαρκώς “εχθρούς και δαίμονες, μεταθέτοντας ίσως και δικές μας ΕΥΘΥΝΕΣ:
Δεν είναι θέμα “μισελληνισμού” ή “φιλελληνισμού”. Οι όροι αυτοί άλλωστε  έχουν ξεπεραστεί, ΜΕΤΑ την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (!) το 1821 και την ΙΔΡΥΣΗ πλέον ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (!).
Ένα ΕΘΝΟΣ (λαός) μπορεί να έχει όντως ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ φίλους και θαυμαστές, για την Ιστορία του, τους Αγώνες του, τον Πολιτισμό και τα όποια θαυμαστά κληροδοτήματά του στην Ανθρωπότητα…! Και ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ είχε και θα έχει…!
.

ΟΜΩΣ:
Το ίδιο αυτό Έθνος, ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ πλέον, κατά περίπτωση και ΑΜΟΙΒΑΙΑ συμφέροντα, έχει μόνο συμμάχους.

Απλό ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ (!) Ιστορίας και διπλωματίας, από την εποχή του γενάρχη του Ελληνικού Πολιτισμού, ΟΜΗΡΟΥ. Μία περίπτωση:


Ο διπλωμάτης  ΟΔΥΣΣΕΑΣ δεν θα διστάσει να… επιπλήξει ακόμη και την θεά ΑΘΗΝΑ, για την (έτσι νόμισε) αδιαφορία της, λέγοντάς της ορθά κοφτά, την ώρα μάλιστα που η Αθηνά προσπαθούσε να τον καλοπιάσει:
.
“Άσε τώρα τα μεγάλα και ωραία λόγια, θεά. Πού ΗΣΟΥΝ, όταν σε χρειαζόμουν / και αναγκάστηκα να…συνάψω συμμαχίες με άλλους θεούς”
.

Το… οποίον λέει ότι δεν υπάρχουν ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ καλοί και κακοί λαοί, φιλικές ή εχθρικές κυβερνήσεις. Υπάρχουν εύστοχες ή άστοχες συμμαχίες, στον σωστό χρόνο.

Αυτό που λίγο πολύ μας είπε ο (Δυτικός) ΜΑΚΡΟΝ, στην Πνύκα: Να είστε περήφανοι για το Μεγαλειώδες Παρελθόν σας, στο οποίο και εμείς υποκλινόμαστε, ΑΛΛΑ να σκέφτεστε σαν ΣΥΓΧΡΟΝΟ Κράτος.


Υ.Γ (2) Είχα ήδη γράψει το άρθρο, όταν είδα στις ειδήσεις ότι και η ΜΟΝΗ της ΧΩΡΑΣ μετατρέπεται σε Τζαμί. Προφανώς νέο σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Όπως περίπου έγινε και με την ΑγιαΣοφιά. Αυτά.


 

.Αναζήτηση:
Ιστορικό
Σεπτέμβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος, πρώην... εκπαιδευτικός. Αποφάσισα να δημιουργήσω την προσωπική μου Ιστοσελίδα, όπου θα καταθέτω, τις απόψεις μου και σύντομα ελπίζω και δικές σας.

Φιλικά, Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

54.779

© 2020 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP