8
Ιούλ

ΑγιαΣοφιά. 1969

Κωνσταντινούπολη. Πατριαρχείο. Πάσχα 1969. Οι 4ετείς φοιτητές του ΑΠΘ, με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον καθηγητή Στυλιανό Πελεκανίδη.

.

Το 1969, Πάσχα, τεταρτοετείς του Ιστορικού- Αρχαιολογικού τμήματος του Α.Π.Θ, επισκεφθήκαμε την Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια εκπαιδευτικής Εκδρομής.
.
Επικεφαλής ο Στυλιανός ΠΕΛΕΚΑΝΙΔΗΣ, καθηγητής της
Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ.
.
Πατριάρχης, ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ.
Σχολή ΧΑΛΚΗΣ: Το 1969 λειτουργούσε ακόμη. (Η Σχολή θα κλείσει ως γνωστόν δύο χρόνια αργότερα το 1971 και μέχρι σήμερα- 2020- παραμένει κλειστή).
Επισκεφθήκαμε το πριγκηπόνησο της Χάλκης. Ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε από καθηγητές και σπουδαστές για την λειτουργία της Σχολής.
.
Να ήταν άραγε παρών και σημερινός Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, απόφοιτος άλλωστε και ο ίδιος της Ιστορικής Σχολής;
.
Αρχίσαμε τις επισκέψεις των Βυζαντινών Μνημείων στην Κωνσταντινούπολη από την δεύτερη ημέρα, αφού εννοείται την πρώτη επισκεφθήκαμε το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.
.
Πιο λιτό, για να το πω έτσι, δεν θα μπορούσα να φαντασθώ το Πατριαρχείο. Όπως ήταν τότε. Εκείνο το διάστημα.

Η κουβέντα μάλιστα του Πατριάρχη, στον σύντομο λόγο υποδοχής “…κι από εδώ διοικούμεν τας Ορθοδόξους Εκκλησίας…”, μας έκανε να προσέξουμε περισσότερο την… απλότητα του Χώρου.
.
Τα λίγα έστω… παράπλευρα της αναμνηστικής φωτογραφίας (πάνω) που βγάλαμε οι συμφοιτητές, με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον καθηγητή Πελεκανίδη, στην σκάλα (κεντρική Είσοδο) του Πατριαρχείου, το μαρτυρούν.
.
Τα περί…. λιτότητας τα επισημαίνω, και για τον εξής λόγο.
.
Την ίδια περίπου περίοδο (1970), όπως σημειώνει ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, επισκέφθηκε, επί Αθηναγόρα, το Πατριαρχείο ο Αριστοτέλης ΩΝΑΣΗΣ.

(Αμέσως παρακάτω η σχετική φωτογραφία, με ένα προσωπικό σχόλιο: Στο στιγμιότυπο αποτυπώνεται με εκπληκτική καθαρότητα το ύφος περισυλλογής του Ωνάση, εν έτει 1970. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος αυτός “έβλεπε” πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, αν αυτό βοηθάει στην αξιολόγηση της φωτογραφίας).
.

Ο Έλληνας κροίσος προσέφερε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, για την ανακαίνιση του Πατριαρχείου, το οποίο όμως ο Πατριάρχης αρνήθηκε ευγενώς, με το αιτιολογικό ότι δεν επιτρέπονταν (τότε) εργασίες ανακαίνισης.
.
Η ανακαίνιση θα γίνει πάντως αργότερα, με την σχετική άδεια του Τουρκικού Κράτους , επί Αγγελόπουλων.
.

Συνεχίζεται με την επίσκεψη στην Αγία Σοφία

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος, πρώην... εκπαιδευτικός. Αποφάσισα να δημιουργήσω την προσωπική μου Ιστοσελίδα, όπου θα καταθέτω, τις απόψεις μου και σύντομα ελπίζω και δικές σας.

Φιλικά, Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

55. 414

© 2020 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP