30
Σεπ

Όμηρος-Σόλωνας-σεισάχθεια-Δημοκρατία

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της σεισάχθειας ο Σόλωνας:

  • Κατάργησε τα υφιστάμενα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες και προς το δημόσιο

 

  • Απελευθέρωσε όσους Αθηναίους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών στην ίδια τους την πατρίδα και επανέφερε στην πόλη όσους εν τω μεταξύ είχαν μεταπωληθεί στο εξωτερικό ως δούλοι.

 

  • Κατάργησε το δανεισμό με εγγύηση την προσωπική ελευθερία του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του.

Τα νομοθετικά μέτρα του Σόλωνα, που περιλάμβαναν και διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας, ήταν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά ( έτοιμο, από το Διαδίκτυο)!

Ο ορισμος της Πολιτικής Βούλησης, από έναν  ΗΓΕΤΗ!  600 (εξακόσια) χρόνια, πριν από την Γέννηση του Χριστού(!)

Ούτε παραμύθια, ούτε αναλύσεις…. γραβάτας, ούτε καθιστικές  οικονομικές θεωρίες, ούτε… σφαιρικές προσεγγίσεις…. (που σημαίνει, παρεμπιπτόντως:  Μια “Παιδεία” που απλώς, ΣΗΜΕΡΑ, επιδεικνύεται, χωρίς να μπορεί να παρέμβει και να συνεισφέρει. Δυστυχώς, εκεί φθάσαμε! Καθόλου αμελητέο….)

.

.

“Πλούτος”  Αριστοφάνη(1)

.

 

Ο Σόλωνας, γνώστης και λάτρης του “αληθινού” Ομήρου, εμπνέεται από τα οράματα του καινοτόμου-επαναστάτη Ποιητή, που έδωσε, πρώτος στον κόσμο, “λόγο” και “βήμα” στον απλό, καθημερινό, ανώνυμο πολίτη. Που σημαίνει,”έδωσε” οντότητα και αξιοπρέπεια στον λαό!

Και κάτι, ακόμη σημαντικότερο ίσως, σίγουρα ιδιοφυές:

Ο Όμηρος (εννοείται, όχι ο… σχολικός,  των…. “κακών” μνηστήρων), ο λογοτέχνης Όμηρος λοιπόν, ΞΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΕΙ(!)  και αφηγείται-δραματοποιεί έναν πόλεμο  “χωρίς αιτία”, χωρίς “συλλογικές” διαφορές  και προπάντων χωρίς “εχθρικές” παρατάξεις!

Με άλλα λογια, έναν “πόλεμο” που η αφετηρία, η εξέλιξη και τα παρεπόμενά του (ΝΟΣΤΟΙ-επιστροφή), είναι υπόθεση ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ευθύνης και ΕΠΙΛΟΓΩΝ!

Γι’ αυτό  και…. Νέμεσης-Τιμωρίας!

Στον… Όμηρο, όλοι… πληρώνουν το τίμημα! Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι!  Ακόμη και ο (φαινομενικά) μοναδικός αλώβητος Οδυσσέας!

Με δυο λόγια:

Ο  Όμηρος  “εισηγείται” τους στοιχειακούς όρους  της Δημοκρατίας, αξιοπρέπεια του ατόμου-προσωπική ευθύνη, ενώ  ο Σόλωνας, ως εξουσία, τους θεσμοθετεί, με πρώτο-πρώτο μέτρο την…δραστική ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ! Ούτε ίχνος  μεσοβέζικων λύσεων.

 

.

 

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!

Όπως και αν αποκωδικοποιηθεί.

Είτε ως  θέμα, είτε ως ανυπέρβλητη αισθητική! Η φυσική κίνηση αναζήτησης  μητρικής τροφής, μετουσιώνεται σε περίσκεψη και… στοχαστική  διαλεκτική βλεμμάτων.

Ο… Πλούτος του  Ελληνικού  Πολιτισμού και όχι απλά του Κηφισόδοτου,  σε… ενα γλυπτό!

.

.

.


Αυθεντικό Ελληνικό…. “προϊόν”  KAI  η Δημοκρατία, από τις απαρχές της Ελληνικής Σκέψης και του Ελληνικού Πολιτισμού, με το μεγαλείο της και τα λάθη της.

Το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας:

Για πρώτη φορά, στην ιστορία του ανθρώπου, στο…. πλανητικό λεξιλόγιο, εισάγεται-θεσμοθετείται  ο όρος, η έννοια της  “Λαϊκής Συμμετοχής”!

Το  λάθος  της Αθηναϊκής Δημοκρατίας:

Άφησε άθικτο το  παιχνίδι  “Πλούτου-Φτώχειας”(2), εισάγοντας έτσι (ακόυσια)  στην συνείδηση του ανθρώπου και…. της Ιστορίας, σαν κάτι φυσιολογικό και αναγκαίο κατά κάποιο τρόπο, το… τρίπτυχο, που ταλανίζει μέχρι ΚΑΙ σήμερα τον κόσμο:

“Ο Πλούσιος κερδίζει, ο Μέσος πολίτης  αμείβεται, ο Φτωχός πολίτης  επιδομα-τείται

Έτσι,  ακούγεται καλό και…. νοικοκυρεμένο! Και μέχρις ενός σημείου, λειτούργησε:

Άνοιξε Εργοστάσια, έδωσε δουλειά και μεροκάματα, ανέβασε το βιοτικό επίπεδο…

ΌΤΑΝ ήταν στα… κέφια του!

Δυστυχώς όμως, δεν ήταν αυτό που…. νομίζαμε!

οι… άνισες ποσοστώσεις (1) των παραπάνω όρων, κατά εποχές, οδήγησαν και  είναι βέβαιο ότι θα οδηγούν πάντα, σε ό,τι ονομάζουμε  ανθρώπινη περιπέτεια (Ιστορία).

Όπως αυτή που ζει ο κόσμος σήμερα!

Ζητείται… “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ”.

Για να μην τρέχει ο λόγος μας (όπως… το παρόν σημείωμα) πίσω από τα γεγονότα!

Σημειώσεις:

1)  Ο Αριστοφανικός “Πλούτος”, σημειοδοτεί την παρακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και τους λόγους αυτής της παρακμής. Αλλά και…. προτείνει λύσεις!

2) Για παράδειγμα: οι περίφημες  “Λειτουργίες”-Χορηγίες κλπ, κατέληξαν να είναι… χειρονομία (αφ’ υψηλού) καλής θέλησης. Ουσιαστικά ποτέ δεν έπαψαν να προβάλλονται, στην συνείδηση του απλού πολίτη, ως  επίδειξη πλούτου και δύναμης!


 

 

 

 

 

 

 

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP