2
Ιαν

Όμηρος . Ο Ποιητής της διπλανής πόρτας!

 

ΟΜΗΡΟΣ….ΞΑΝΑ !!!

Το κείμενο που ακολουθεί , δείχνει  έναν Όμηρο καθημερινό, ανθρώπινο και όχι ένα  αυθαίρετα  “θεοποιημένο”  είδωλο.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ  –  ΕΥΜΑΙΟΣ :  “μυθικές” οντότητες , ως  λογοτεχνικοί  χαρακτήρες !!! πλέον , συνυπάρχουν με το απλό και το “ασήμαντο”  (Μια  ιδιότυπη διαλεκτική , που εγκαινιάζεται , χωρίς αμφιβολία , από τον  ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ  Όμηρο ) ! Σχετικοί, νοηματικά  , οι στίχοι που ακολουθούν , αλλά πρωτίστως  αποκαλυπτικοί  για τις  ανθρωπιστικές- δημοκρατικές στοχεύσεις του Ομήρου : ” Ου μεν γαρ τις  πάμπαν ανώνυμός  εστ’ ανθρώπων , ου κακός ουδέ μεν εσθλός….” ( ραψ. θ )

“Γιατί το ξέρουμε ,  σ’ αυτόν τον κόσμο κανείς δεν μένει ανώνυμος , ΤΟ ΙΔΙΟ ο άσημος όπως και ο ευγενής .…” ( μετάφρ. Δ.Ν. Μαρωνίτης )

Όμηρος : ο ποιητής της διπλανής πόρτας  

Σημειώνει κάπου ο Στήβεν Ράνσιμαν: Η μοίρα των φτωχών και των αδύναμων ήταν πάντα η ίδια. Εννοώντας μ’ αυτό ότι δυνατότητα να διαφοροποιούν την ζωή τους είχαν , σ’ όλες τις εποχές , μόνο οι έχοντες και κατέχοντες . Που σημαίνει ότι ο φτωχός του 2010 π.Χ , ελάχιστα διαφέρει από τον φτωχό του 2010 μ.Χ .

Φτωχός ήταν και ο Όμηρος.

Με δυσκολία εξασφάλιζε ένα κομμάτι ψωμί (άπορος εών του βίου και μόλις την τροφήν έχων). Ασκούσε βέβαια το επάγγελμα του αοιδού- ραψωδού, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό.

Στην Κύμη της Μ. Ασίας, όπου βρέθηκε κάποια φορά, πρότεινε, μέσα από τις «λέσχες γερόντων» που υπήρχαν εκεί, να του προσφέρει η Πολιτεία δωρεάν τροφή και στέγη (δημοσίη τρέφειν) και ο Όμηρος υποσχέθηκε να κάνει την Κύμη «επικλεεστάτην» (ένδοξη και διάσημη). ( 1 )

Τελικά, οι Κυμαίοι απέρριψαν την πρότασή του. Όπως έλεγαν, εάν αρχίσουμε να τρέφουμε δωρεάν τον κάθε… κουτσό και στραβό, θα μαζευτεί στην Κύμη «πολύς και αχρείος όμιλος». Την….. “ρατσιστική” αυτή  στενοκεφαλιά τους βέβαια οι Κυμαίοι θα την καταλάβουν αργότερα, όταν θα θελήσουν να πολιτογραφήσουν τον Όμηρο συμπολίτη  τους !   Στο θέμα μας όμως:

  Όμηρος και Μέντορας: Μερικά χρόνια πριν, στην Ιθάκη, ο Όμηρος (Μελησιγένης το καθαυτό όνομά του), πάσχει από ασθένεια των ματιών (νοσεί τους οφθαλμούς). Αναλαμβάνει τότε να τον φροντίσει, οικειοθελώς για μακρό χρονικό διάστημα, κάποιος απλός πολίτης της Ιθάκης, ονόματι Μέντωρ (όστις ενοσήλευσεν αυτόν εκτενέως). Τελικά, ο ποιητής  δεν θα αποφύγει (κατά μία εκδοχή) την τύφλωση.

Όμως ο Όμηρος, ήταν και μεγάλη καρδιά. Δεν θα ξεχάσει τον ευεργέτη του. Από ευγνωμοσύνη συμπεριέλαβε (ενάρμοσε) το όνομά του στα αθάνατα έπη του, χαρίζοντάς του αιώνια δόξα (απέδωκεν αυτώ χάριν ην είχεν…).

Το όνομα λ.χ του Μέντορα , θα μείνει στην παγκόσμια συνείδηση ως παροιμιακό συνώνυμο του ανιδιοτελούς προστάτη, συμβουλάτορα και καθοδηγητή (βρήκε τον …Μέντορά του).

Όμηρος  , Μέντορας  και …..Αλέξανδρος

Πώς εμπλέκεται τώρα , στην όλη υπόθεση , ο Αλέξανδρος ; Μιλώντας για Όμηρο, δεν μπορείς να μένεις μόνο σε οικονομικούς όρους. Η μαγεία του μεγάλου δημιουργού ενεργοποιεί σκέψεις και συνειρμούς :

       Όσο  “τυχερός”  ήταν ο Μέντορας, τόσο “άτυχος” ήταν ο Αλέξανδρος !!! Κι αυτό γιατί: Ό,τι ο Μεγάλος και  πανίσχυρος Αλέξανδρος ευχήθηκε στον τάφο του Αχιλλέα, στο ξεκίνημα της εκστρατείας του (να υπήρχε δηλαδή και γι’ αυτόν ένας ποιητής, σαν τον Όμηρο, να υμνήσει τα κατορθώματά του) , είδαμε ότι το πέτυχαν άνθρωποι απλοί, καθημερινοί,ασήμαντοι!

Αναπόφευκτη , κατά συνέπεια, και η επόμενη, συντομότατη, ενότητα ( Ίσως  όμως  η σημαντικότερη , κατά την ταπεινή μου άποψη ):

Όμηρος  και ….Τέχνη 

Ως προς την Τέχνη: Ο δημιουργός, ο αληθινός δημιουργός, μπορεί να δώσει αριστουργήματα , χρησιμοποιώντας τα πλέον ευτελή-ταπεινά υλικά ! Αριστουργήματα από την ευτελή πέτρα, τον ταπεινό πηλό …..που στάθηκαν  ισότιμα πλάι  στο μάρμαρο και στον  χρυσό !

…Πώς το ‘πε και ο Κων/νος Τσάτσος :  “Μπορεί ένας ποιητής να είναι απλός, μακριά από κάθε φιλοσοφικό ή μεταφυσικό νόημα ,να είναι στο χώμα κοντά, και όμως να είναι μεγάλος ποιητής”! Ωραία και δυνατή κουβέντα από έναν σημαντικό πολιτικό και διανοητή.

Από  μια άποψη είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι κυρίαρχες   “Μυθικές” οντότητες , ως  ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ  Τέχνης ΠΛΕΟΝ  ( να το λέμε και να το …ξαναλέμε αυτό ! ) , ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ με ….το  απλό και το ασήμαντο ! ΚΑΙ  ΟΛΑ , α π ο λ ύ τ ω ς  ελεγχόμενα , από την  “πένα”  του εμπνευστή και  δημιουργού τους , είτε αυτός λέγεται Όμηρος , είτε Σέξπηρ  ή Παπαδιαμάντης ή όπως….αλλιώς !  Η αρχική όμως  ΙΔΕΑ  αυτής της ιδιότυπης  διαλεκτικής  ανήκει  στον Όμηρο !   Ως προς τα καθ’ ημάς :

Μακάρι να μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και σήμερα  : με λίγα , να πετυχαίνουμε πολλά . Όπως φαίνεται όμως , μάλλον θα μείνουμε (… όπως περίπου κι ο Αλέξανδρος ) με την ευχή στο χέρι.

Σημείωση (1) : Πώς  όμως θα έκανε την  Κύμη  “επικλεεστάτην” ;  Το πιο πιθανό είναι ότι  ο  Όμηρος  θα  “απέδιδε  χάριν ην είχεν “ και στην Κύμη , “εναρμόζοντας” το όνομά της  στα Έπη , όπως  έκανε με τα ονόματα του Μέντορα , του Τυχίου , του  Μέντη , του Εύμαιου κ.α .

Σημείωση – επισήμανση : Πάντως αυτή καθαυτή η…. βιογραφική πληροφορία , ανεξάρτητα από τον βαθμό  φιλολογικής (!) ορθότητας , μας  βάζει σε σκέψεις και  μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες  υποθέσεις…ως προς το πρωτογενές υλικό των Επών ! Ας μην την αφήσουμε να …περάσει έτσι !

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP