9
Απρ

Τιτανικός : ο θρίαμβος ενός …ναυαγίου ! (Titanic, triumph … a shipwreck ! )

“….Αντίθετα ο “Τιτανικός” του Κάμερον , ανθρώπινος , χωρίς ψεύτικες συνωμοσιολογίες , ξαναβυθίζεται , αληθινός  στις  …διαστάσεις του , παίρνοντας στον βυθό το τραγικό μεγαλείο του θρύλου του….”

“…. Unlike the” Titanic “Cameron, human, without false conspiracy theorists, sinking again on … true dimensions, getting to the bottom of the tragic grandeur of the legend ….”

 

Σίγουρα  το φιλμ του Κάμερον , στην επέτειο των 100 χρόνων του  ναυαγίου , αποδεικνύει ότι  θα είναι και στο μέλλον το πιο αξιόπιστο  σημείο αναφοράς  του !

Τα ερωτήματα κοινότυπα και εύλογα :

α) Ποιες ήταν οι αντικειμενικές και ποιες οι υποκειμενικές παράμετροι που συντηρούν μέχρι και σήμερα την διασημότητα ενός ναυαγίου;

β) Τί μυθοποίησε το ναυάγιο του συγκεκριμένου πλοίου , μετατρέποντάς το σε κυρίαρχο συγκινησιακό γεγονός ;

Ο  “Τιτανικός” ….  Σπονδή  και  Σπουδή Ζωής !

Προσεγγίζοντας  το φιλμ του Κάμερον , από την συναισθηματική-συγκινησιακή πλευρά του, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ερωτική ιστορία , όπως την επινόησε και την αφηγείται ο σκηνοθέτης , συνιστά πλέον στοχειακό όρο της της κινηματογραφικής αναβίωσης του γεγονότος . Εκπληκτική επινόηση , με ιδιαίτερα συγκλονιστική  την κορύφωσή της :

Η επιζήσασα από το ναυάγιο ηρωίδα (Ρόουζ), με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας  , βλέπει και αγγίζει ξανά , δικά της αντικείμενα , όπως  ξαναβγήκαν , όχι μόνο από την άβυσσο των 4.000 μέτρων ,αλλά και από την  υποκειμενικά απροσδιόριστη άβυσσο του προσωπικού  ( της) χρόνου : Αναφισβήτητη  σπονδή  στις αντοχές της ψυχής και της ανθρώπινης λογικής . Αλλά και οδυνηρή  ΣΠΟΥΔΗ ΖΩΗΣ , ιδιαίτερα στην σκηνή εκείνη , όπου η  Ρόουζ κρατάει στα χέρια της τον  ΚΑΘΡΕΠΤΗ ( !!!) της νιότης της !

Θαυμάσια στην απλότητά της επινόηση : Αυτά τα  “λάφυρα θανάτου” ( όπως θα έγραφε και ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ) , δεν παραδίδονται βορά στην παθολογική περιέργεια του θεατή , ενώ την ίδια στιγμή συγχρονίζουν εσαεί το γεγονός : Κάθε φορά που θα βλέπει κάποιος  σήμερα και  στο μέλλον τον  “Τιτανικό” του Κάμερον , θα έχει την αίσθηση του  “ΤΩΡΑ”  , μέσα από το βλέμμα της ηρωίδας !

Ο “Τιτανικός”  , ως  τεχνική αφήγησης :

Την διάρκεια και τον συγχρονισμό , ο  διάσημος σκηνοθέτης , τα πέτυχε και με μια επιπλέον ευφυέστατη , όσο και τολμηρή επιλογή: Να κατασκευάσει ένα …. “ακριβές” αντίγραφο του Τιτανικού !

Γνωρίζοντας  ότι η τέχνη δεν διασώζεται μόνο  με τα ( από τα) θέματά της , αλλά κυρίως από το είδος και τον τρόπο  της  “αφήγησης” ( φόρμα), φρόντισε πρωτίστως για  την “αλήθεια” της προσωπικότητας του “Πρωταγωνιστή” , που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον  “Τιτανικό”

Έτσι ο “Τιτανικός” του Κάμερον , ανθρώπινος , απαλλαγμένος από συνωμοσιολογικές υποθέσεις και …μυστηριώδη  φορτία ….Ξαναβυθίζεται , αληθινός στις  “διαστάσεις” του , κρατώντας  στον βυθό και πάλι , αλώβητο , το μεγαλείο του θρύλου του !

Με την τεχνολογία , απόλυτα υποταγμένη στις  επιλογές  και  τις  επινοήσεις του  ,ισορροπώντας  και αποφεύγοντας τις  “παγίδες” του ντοκυμαντέρ  ή των ταινιών “καταστροφής” , ο Κάμερον απέδειξε ότι στην Τέχνη δεν υπάρχουν  αδιέξοδα .

Συμπερασματικά :

Πέθανε η τελευταία επιζήσασα του "Τιτανικού" | ΣΚΑΪ

Μιλβίνα Ντην ( M. Dean) : η τελευταία επιζήσασα του Τιτανικού. Πέθανε , 97 χρόνων , το 2009.

Ο αναβιωμένος Τιτανικός , διασφαλίζει τον απόλυτο σεβασμό , στις οριακές στιγμές ( αγώνα και αγωνίας  στα παγωμένα νερά του Ωκεανού, των  ΔΙΚΩΝ  του  “ηρώων” :

Και αυτών  που πήρε και κράτησε για πάντα μαζί του στον βυθό

και αυτών που επέζησαν μεν ,

αλλά μέχρι το τέλος της Ζωής τους ,

έμειναν στην συνείδηση των ανθρώπων

“ως οι επιζήσαντες  του θρυλικού ναυαγίου”.

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP