19
Μάι

Ποιο το “μυστικό” με τα πλοία των Φαιάκων;(1)

the secret to the ships of the Phaeacians

Οι πραγματικές Τεχνολογικές γνώσεις της εποχής, δίνονται από τον ίδιο τον Όμηρο, με τέτοιο τρόπο, ώστε να ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ σαφέστατα, από τα  “προϊόντα” της φαντασίας και της μαγείας. Στην…κατασκευή της  ΑΣΠΙΔΑΣ του ΑΧΙΛΛΕΑ, ο ιδιοφυής Ποιητής, συνδέει και συνθέτει την τεχνολογική πραγματικότητα με την φανταστική και κατά κάποιο τρόπο, μας …ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ τον τρόπο προσέγγισης των  δύο ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ(!) του έργων, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας:

Έργων, που θεμελιώνουν βασικές αρχές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , και ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και Ελευθερία! Έργων, που  ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΑΝ τον ΜΥΘΟ  (A.Lesky). Δεν τον…αναπαρήγαγαν!!! ( Πότε θα το…εννοήσουμε αυτό).

Ας  έρθουμε όμως  στα…ιπτάμενα  πλοία  των Φαιάκων:

Ο Αλκίνος, εκθειάζει τις  ασύλληπτες δυνατότητες των πλοίων του, στον άγνωστο, ακόμη, Οδυσσέα:

«τω νυν-ξείνε- μηδέ συ  κεύθε νοήμασιν κερδαλέοισιν,

Νήες γαρ Φαιήκων, ίσασι  νοήματα και φρένας ανδρών….

φάσθαι δε σε κάλλιόν εστιν….όφρα σε τη πέμπωσι…»(ΟΔ. Ραψ. θ 548 κε)

(Και  συ, ξενε, μην μας  κρυφτείς, με επινοήσεις δόλιες, υστερόβουλες.Γιατί  τα πλοία μας,διαβάζουν από μόνα τους την ανθρώπινη σκέψη.είναι καλό για σένα, να μας πεις την αλήθεια ….Για να σε πάνε στον (σωστό) προορισμό…)

Είναι εμφανής  η προσπάθειά του να πείσει τον…άγνωστο, να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Αλλά περισσότερο εμφανής, είναι η αμφισβήτηση (προκαταβολικά…. “ποιητική αδεία”) της ειλικρίνειάς του! Και αλλού βέβαια, ο Αλκίνοος (ραψ. λ), εκφράζει  τις αμφιβολίες του, για τηναξιοπιστία του πληθωρικού, σε λόγους, επισκέπτη, του μοναδικού διασωθέντα από μια-για τα δεδομένα της εποχής-  «αρμάδα»  δώδεκα(12) πλοίων , με 1000 έως 1.500  ψυχές.(1)

 

Το θέμα μας όμως είναι άλλο:

Υπονοεί άραγε κάποια τεχνολογική πρωτοπορία, ο  ηγήτορας των Φαιάκων, Αλκίνοος, μιλώντας για πλοία:

α) με δυνατότητες αυτοματισμού: ( νήες  τιτυσκόμεναι  φρεσί= πλοία  αυτοδιευθυνόμενα ,

β) με δυνατότητες   αισθητήρων …σκέψης: (νήες  ίσασι νοήματα και φρένας ανδρών= τα πλοία γνωρίζουν τις σκέψεις των  ταξιδιωτών τους)

γ) με δυνατότητες  ασφάλειας: (ού δέος-εστί- πημανθήναι τι , ούτ’ απολέσθαι= δεν κινδυνεύουν να πάθουν ζημιά, ούτε και να βουλιάξουν).

Αυτά, μεταξύ και άλλων βέβαια, κάνουν πολλούς να μιλούν για προηγμένη Τεχνολογία, στα χρόνια του Ομήρου! (αφήνοντας φυσικά τις  αλήθειες του σε…δεύτερη μοίρα)

Είναι όμως έτσι ή  αυτοπαγιδευόμαστε, δίνοντας πραγματική ΥΠΟΣΤΑΣΗ σε προϊόντα  φαντασίας!Δηλαδή το λάθος μας έγκειται στην…βάση του σκεπτικού μας.

Η επιθυμία του ανθρώπου, να ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ στην φύση, είναι ταυτόχρονη με την δημιουργία του (δες την αλληγορία του….απαγορευμένου καρπού).

Η ανθρώπινη φαντασία, ανταποκρινόμενη στην φυσική αυτή τάση,«προέβλεψε» δυνατότητες, αφύσικες, εξωπραγματικές.

Δεν σημαίνει όμως αυτό, σε καμιά περίπτωση, ότι αυτές (και) συνοδεύονταν από κάποιο επαναστατικό ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Προϊόν.

Με άλλα λόγια, ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ την  Φαντασία με την  Επινόηση!!! Και το πιο ακραίο:

Ταυτίζουμε αυτό το, ΕΝΤΕΛΩΣ ετερόκλητο, μίγμα με την ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ (α)

Η επιθυμία  του ανθρώπου να πετάξει:

Το παρατήρησε (στα πουλιά),

το επιθύμησε,

το φαντάστηκε,( ή το  φαντασιώθηκε, αν θέλετε), και

δημιούργησε μυθολογικές «φιγούρες» ιπταμένων ( λ.χ  Δαίδαλος, Ίκαρος) !

ΟΜΩΣ, μέχρι  εκεί!  Πέραν τούτων ΟΥΔΕΝ!

Ιπτάμενες «πραγματικότητες», ιπτάμενες  “επινοήσεις”  (αεροπλάνα και τα….συναφή), η ανθρωπότητα θα κατορθώσει να κατασκευάσει (να ΕΠΙΝΟΗΣΕΙ, να ΕΦΕΥΡΕΙ) πολλούς πολλούς αιώνες αργότερα!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ(β)

Ο….πόλεμος των Άστρων, του  ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ, είναι ένα ντελίριο φαντασίας, που δεν συνοδεύεται όμως  από καμιά….ετοιμαζόμενη τότε (ή πολύ περισσότερο, από μια…. εισαγόμενη) σχετική τεχνολογία. Μην ψάχνουμε να βρούμε κατάλοιπα όπλων των αντιμαχόμενων!

Ακόμα και σχετικά σχήματα σε βράχους( βραχογραφίες), θα είναι απλή αποτύπωση των φανταστικών εικόνων.

Εν ολίγοις: Ο άνθρωπος δεν συλλαμβάνει  την πραγματική κατασκευή, δεν επινοεί τον σχεδιασμό μιας λ.χ  μηχανής .

ΑΠΛΑ  «Μορφοποιεί»  μιαν  ενδόμυχη επιθυμία του, προβάλλοντάς την ως μυθολογική φιγούρα. Και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό:

Μπορεί ενδεχόμενα  και  να «ντύσει», τις φανταστικές μυθολογικές φιγούρες, με υλικά(λ.χ χαλκός, χρυσός) που υπήρχαν, είχαν ανακαλυφθεί, εκείνη την περίοδο ( λ.χ ο ΧΑΛΚΙΝΟΣ γίγαντας  Τάλως, τα  ΧΡΥΣΑ…κορίτσια -«ρομπότ» του Ηφαίστου…), ΠΑΓΙΔΕΥΟΝΤΑΣ τους ….ειδικούς , οι οποίοι εκλαμβάνουν μια άκρως λογική και απολύτως εξηγήσιμη προσθήκη μορφοποίησης, ως ενισχυτικό  της «επιχειρηματολογίας» τους, για  ΔΗΘΕΝ προηγμένη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!!!

ΕΡΩΤΗΜΑ: Αν είναι έτσι, τότε  για ποιο λόγο  ο Αλκίνος, «δουλεύει» τόσο…..άγρια τον  Οδυσσέα, λέγοντάς του  για πλοία …ΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΑΔΥΝΑΤΗΣ ,ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, Τεχνολογίας;

( Θα χρειαστούμε ένα  ακόμη  σημείωμα)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1) Με δεδομένο ότι κάθε πλοίο,  μπορούσε να μεταφέρει από 50 έως 120 μάχιμους-κωπηλάτες. Συγκριτικά: Η  «ΑΡΓΩ», της γνωστής  ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ, μετέφερε 45 έως 60 Αργοναύτες (Μυθολογία,  Ι. Κακριδή).

Όμως πέραν αυτών, μετέφεραν και πλήθος γυναικόπαιδων!

Αναλογικά να θυμίσουμε ότι  οι   «ΜΥΡΙΟΙ» , δεν ήταν  μόνο 10.000(=μύριοι), αλλά  στην  περίφημη  «ΚΑΘΟΔΟ των ΜΥΡΙΩΝ» του…ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, ακολουθούνταν από  αρκετές χιλιάδες άμαχους: Συζύγους, εταίρες,ως σκλάβες για την περιποίησή τους στην διάρκεια της πορείας, αλλά και δούλες για το…σπίτι του ο καθένας!

Επί τη ευκαιρία να πούμε, ότι το στράτευμα των Ελλήνων στην Τροία πρέπει να ήταν πάνω από εκατό χιλιάδες(100.000), μόνο οι μάχιμοι ( 1.180 πλοία επί  50-120 στρατιώτες στο κάθε πλοίο).

Στην επιστροφή τους (ΝΟΣΤΟΙ), φόρτωσαν, φυσικά, και τα λάφυρα του Πολέμου, μεταξύ των οποίων και τις γυναίκες-σκλάβες τους, είτε τις προόριζαν (τις νεότερες και ωραιότερες εννοείται) για το…κρεβάτι, το δικό τους και των επισκεπτών τους (=ερωτική φιλοξενία), είτε για τις διάφορες δουλειές του σπιτιού.

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP