5
Νοέ

Ιθάκες τί σημαίνουν. Το αληθινό νόημα (Βίντεο με υπότιτλους).

( Homeric Ithaca – Cavafy’s Ithaca)

(Αναζητώντας πάντα το αληθινό νόημα της  “Ιθάκης” του Καβάφη ) . Ειδικότερη προσέγγιση στην σχέση της Ομηρικής Ιθάκης  με τις Καβαφικές Ιθάκες .

Η Ομηρική Ιθάκη  είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο συμβολικό στερεότυπο “νόστου”, επιστροφής . Δεδομένο (ήδη), ποιητικά   “εξαντλημένο” (“φτωχικό” κατά τον Καβάφη), μέσα από τον θαυμαστό Ομηρικό Λόγο. Έτοιμο  σύμβολο  επιστροφής. Σημείο αναφοράς  πλέον και  όχι αναζήτησης. Ένα ταξίδι επιστροφής, δεύτερης ανάγνωσης, πλαισιωμένο  “ανέξοδα”  από την γοητεία  της   αναζήτησης  του Ομηρικού μύθου. Η Ομηρική Ιθάκη μας υπέβαλε την έννοια της  επιστροφής: “άλλα δεν έχει να σε δώσει πια”. Κατά συνέπεια οι…. Καβαφικές  “Ιθάκες”  αρχίζουν  με δεδομένη την  Ιθάκη. Αρχίζουν…. μετά  την “Ιθάκη”: 

       Καβαφικές  “Ιθάκες” : να αποστρέψουμε το πρόσωπό μας   από την αίσθηση του τέλους  που μοιραία συνυπάρχει  στο κάθε ξεκίνημα,  με άλλα λόγια να  δώσουμε, ένας έκαστος ,την  προσωπική διάρκεια στην Ζωή του  (= Να εύχεσαι !!! να ‘ναι μακρύς  ο δρόμος)
        Καβαφικές  “Ιθάκες”: η  συνειδητοποίηση  των αναπόφευκτων εντέλει ορίων (αρχή – τέλος ), η γοητεία της προσωρινότητας, αλλά και  της  υπέρβασής της,  με αναμφισβήτητη  την αίσθηση   του Μεγαλείου της Ζωής, αλλά και  αναπάντητη -ημιτελή  την  διαρκή   αναζήτηση  της σκοπιμότητας  και του νοήματός της !
        Καβαφικές  “Ιθάκες”: Ένα ταξίδι επιστροφής (= πηγαιμός για την “Ιθάκη”), για ένα έκαστο από εμάς στο προσωπικό του ΕΙΝΑΙ, που     “σαν δείκτης μοιάζει που  στο ρολόγι της ψυχής γυρίζει”.  Ένα ταξίδι
γοητευτικό, αλλά,  μοιραία, ΗΜΙΤΕΛΕΣ:
            “μ’ έρχεται τώρα εις το νου,
          ποσος θα μένει κόσμος χαμένος μέσα σου,
          σαν πάρη τον ποιητή μια νύκτα ο ύπνος ο βαθύς”
          ( Σαφής  αλληγορία  για το πεπερασμένο και το αναπάντητο εντέλει των ανθρωπίνων)
             Το μόνο βέβαιο για τον  Καβάφη:  ο Λόγος ο Ποιητικός  ως  μέσο, είτε φτάσουμε  στην Ιθάκη  με το Ομηρικό σκάφος, είτε με το …Καβαφικό σκάφος !
( ” Το αληθινό νόημα της Καβαφικής Ιθάκης” )
(ΔΕΣ και το σχετικό  ΒΙΝΤΕΟ   “ΙΘΑΚΕΣ”)
Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP