16
Οκτ

Μια κουβέντα για τον ….Θανάση Βέγγο

 

Εξαιρετική  η … “υπαρξιακή” φωτογραφία , μελαγχολικής αναπόλησης , του Βέγγου ( από το Διαδίκτυο). Ίσως και να αιφνιδιάζει , γιατί :

Ο Θανάσης Βέγγος κράτησε για τον εαυτό του την “μελαγχολία” της ζωής , για να μπορέσει να χαρίσει  το γέλιο σε όλους εμάς ! ( Ίσως  έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς , γιατί ο  Θανάσης Βέγγος απέδειξε ότι  ήταν και  δραματικός ηθοποιός , όπως τον χαρακτήρισε ο  Ντ. Κατσουρίδης . δες  την προσθήκη στο τέλος του σημειώματος ).

Είπε ο μεγάλος μας ηθοποιός ,  όταν έγινε  60 χρόνων :

” Είμαι 60 χρονών . Το ότι ΜΠΟΡΩ και ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΑΚΟΜΗ πάνω στην  Σκηνή , σημαίνει ότι είμαι μεγάλος ηθοποιός ” !!!

Τα είπε όλα ο Βέγγος . Η αλήθεια του Θεάτρου από ….μέσα .
Ο ηθοποιός  πρέπει να συνεχίσει ( να  μπορεί ) να στέκεται επάνω στην Σκηνή, έστω και με …..10  “απλούς” θεατές και όχι  ιδανικούς !!! ( όπως διάβασα κάπου ότι πολύ σεμνά αυτοχαρακτηρίζονται οι…. κρίνοντες).
Απλή , αλλά μεστή η κουβέντα του Θανάση Βέγγου .
οι Δημιουργοί  πασχίζουν να φέρουν την Τέχνη στους φυσικούς αποδέκτες της .

Να κάνουν το έργο τους μέρος της ζωής των πολλών .
Το …Σύστημα όμως με έναν εσμό ειδικών και…. ιδανικών ,φρόντισε και  φροντίζει , με το αζημίωτο φυσικά , για τον  “περιορισμό της Τέχνης , εντός της φυλακής  των ευγενών δεδομένων ….και των ψιλών λόγων….” ,  όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει ο Καβάφης, ο οποίος άλλωστε , απορρίπτοντας τον αριστοκρατισμό και την ανούσια …ψιλολογία , θεωρεί την ΤΕΧΝΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΖΩΗΣ ( …..τον βίον συμπληρούσα).

Απλή , μεστή και παραστατική η κουβέντα του Θανάση Βέγγου.
Σαν ατάκα από  σπουδαίο θεατρικό έργο.
Ο καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να στέκεται επάνω στην σκηνή .

Και να τρέχει !

Όπως  “ΕΤΡΕΧΕ”  ο Ομηρικός αοιδός . Όπως “έτρεχε” το άρμα του Θέσπη  ,όπως “έτρεχε” ο μεσαιωνικός τροβαδούρος ,όπως  έτρεχαν , από “χωρίου εις χωρίον”, οι προπολεμικοί  θίασοι , που ο αριστοκρατισμός της καρεκλάτης διανόησης χαρακτήρισε απαξιωτικά… ..”μπουλούκια “.
(Ευτυχώς που ο Θ. Αγγελόπουλος με τον δικό του “ΘΙΑΣΟ”…. .αποκατέστησε τα πράγματα ).
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν  “ο άνθρωπος που έτρεξε πολύ” .
Να γιατί , παρότι έντεχνος , ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ  καταγράφεται στην συνείδηση του κόσμου ως  ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ!

Προσθήκη : Παρακολουθώντας  ένα αφιέρωμα (28/11/2011 , σε επανάληψη)  της ΕΤ1  στην μνήμη του Ντίνου Κατσουρίδη , που   “έφυγε” χθές , για τον οποίο ο Θανάσης  Βέγγος είχε πει σε συνέντευξή του με τον μοναδικό του τρόπο  ( “….είναι ο σκηνοθέτης  που με….συναρμολόγησε” ! ) , άκουσα λοιπόν τον Ντίνο  Κατσουρίδη να χαρακτηρίζει “ταινία της καρδιάς του” το φιλμ “Θανάση πάρε το όπλο σου” , ενώ αξιολογώντας  το βλέμμα του Βέγγου στο τελευταίο καρέ ,το χαρακτήρισε  ως το βλέμμα μιας ολόκληρης γενιάς ( ! ) και  το πιο σημαντικό , έκλεισε την δική του συνέντευξη ο Ντ. Κατσουρίδης λέγοντας για τον Θ. Βέγγο : ” Μετά απ’αυτό το φιλμ , το σωστό είναι να λέμε ότι ο Βέγγος είναι , όχι κωμικός , αλλά ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ  ηθοποιός” !

 

 

 

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP