
Εικόνα Διαδικτύου. Οδυσσέας- Κίρκη σε τρυφερές στιγμές, τις οποίες ο “πολύπαθος” ΕΜΦΑΝΩΣ απολαμβάνει. Το μόνο που ΔΕΝ σκέφτεται αυτήν την στιγμή είναι η ΠΗΝΕΛΟΠΗ. Με δυο λόγια: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ, πρωτίστως ΩΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ αριστούργημα ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ (!!!) και ΟΧΙ (βολικών) ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ.
.
Το βλέμμα και…η χειρονομία της ΚΙΡΚΗΣ είναι όλα τα λεφτά.
“Οδυσσέα, που ΝΟΜΙΣΕΣ (!) ότι μου επιβλήθηκες με το σπαθί σου και τα ματζούνια του ΕΡΜΗ”.
.
Θα το ομολογήσει άλλωστε και ο ίδιος,”καταθέτοντας”ενώπιον του Αλκίνοου, στο νησί των Φαιάκων (απόλογοι).
.
Εισαγωγικά: Ο τίτλος είναι σαφώς επηρεασμένος από την…ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ (αναπαράσταση) της δίκης του ΣΩΚΡΑΤΗ, με ΤΩΡΙΝΟΥΣ όρους της ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗΣ Ελληνικής.
.
Στο θέμα μας:
.
Μορφή ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΚΑΙ ως γλώσσα) της ΑΡΧΑΙΑΣ Γραμματείας, είναι και η (υποτιθέμενη) “δίκη” του Ομηρικού ήρωα.
.
Βέβαια ο Σωκράτης είναι ιστορικό πρόσωπο και όντως δικάστηκε. Με τον ΟΔΥΣΣΕΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στον χώρο της Τέχνης.
.
Σε επόμενο σημείωμα θα δούμε ορισμένες από τις κατηγορίες που (ΘΑ μπορούσαν να) βαρύνουν τον διάσημο ΟΜΗΡΙΚΟ Χαρακτήρα και βέβαια τα όποια επιχειρήματα
για την… υπεράσπισή του, ως εάν ήταν “πραγματικός“.
.
Και το αριστούργημα της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ, προσφέρεται σε μια υποθετική “δίκη”.
.
Είναι πολύ μακριά από ένα δακρύβρεχτο μελό “επιστροφής ξενιτεμένου” και το παιχνίδι καλών- κακών, των σχολικών μας χρόνων. Είναι έργο επιστημονικά (ρεαλιστικά) φιλοτεχνημένων ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, όχι εύκολων ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΩΝ Χαρακτηρισμών.
.
Ήδη ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΑΤΟΜΟΣ Έλληνας Ποιητής (παρά την ΠΟΙΗΤΙΚΗ λύση που δίνει στο έργο, παρέμβαση θεών κλπ), θέτει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥΣ (!) προβληματισμούς, για το “ΔΙΚΑΙΟ” της συμπεριφοράς του Οδυσσέα, ΙΣΟΡΡΟΠΩΝΤΑΣ αριστοτεχνικά “το κοινό περί δικαίου αίσθημα” με την ευρύτερη αντίληψη “περί απονομής δικαιοσύνης”.