24
Μάι

Στην… εορτάζουσα Καβάλα (επικαιροποιημένο άρθρο)

Στην εορτάζουσα…. Καβάλα (απελευθέρωση της πόλης  26-6-1913). Επικαιροποιημένο με την προσθήκη κυρίως Δύο (2) ΒΙΝΤΕΟ.

  1. Μνημείο Καπνεργάτη στην Καβάλα. Βίντεο https://youtu.be/galstYr8BbI .
  2. Τα Σιλό Καβάλας. 15 φωτογραφίες. Video link https://youtu.be/A7NmHyC-_pI

Στην καταπληκτική (προσωπική) φωτογραφία η ιστορική συνοικία της Παναγίας, όπως φωτίζεται λίγο πριν την δύση του Ήλιου. ΝΕΑΠΟΛΙΣ(αρχαιότητα) – ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ(Βυζάντιο) – ΚΑΒΑΛΑ(σήμερα),  τα κατά σειράν ονόματα της  πόλης. Η Καβάλα αναπτύσσεται  ραγδαία, λόγω ….ΚΑΠΝΟΥ ( καλλιέργεια , επεξεργασία , εμπόριο ). Στο βάθος το νησί της Θάσου, κάτοικοι της οποίας άλλωστε αποίκισαν την απέναντι (γι’αυτούς) στεριά, δηλαδή την  Καβάλα (σημ. Με δύο  λλ, μέχρι τα μέσα της 10ετίας του 1940) .

Η  μνημείωση του  καπνικού παρελθόντος  και των αιματηρών εργατικών αγώνων, στην “Μητρόπολη του Καπνού”  Καβάλα:“Μνημείο του Καπνεργάτη”, το πιο ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ Μνημείο της ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΟΥΠΟΛΗΣ Καβάλας,
έργο του Δημήτρη Αρμακόλα(1986). Αποκαλυπτικό Video, πάνω σε δύο χειρόγραφες επιστολές του δημιουργού. https://youtu.be/galstYr8BbI .

Φωτογραφία από το Διαδίκτυο, με το επιβλητικό ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ (Καμάρες, για τους ντόπιους), που μετέφερε νερό στην συνοικία της Παναγίας (πρώτη φωτογραφία). Διακρίνονται (δεξιά)  μερικές από τις  δεκάδες Καπναποθήκες  και αριστερα, το Γυμνάσιο Αρρένων, στο οποίο  φοιτήσαμε όλοι οι Καβαλιώτες…. κάποιας ηλικίας και πάνω. Με την ευκαιρία: Πηλήκια, σήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας(!)  μετά την… δύσιν του ηλίου, κούρεμα, και… το πρώτο μέρος του φιλμ “Δέκα Εντολές”ακατάλληλον δι’ ανηλίκους(!)… ΤΟΤΕ!  Επ’  αγαθώ της κοινωνίας…. Ας είναι… Έτσι  (δεκαετία του  ’60) βιώσαμε ένα κομμάτι της Ιστορίας της πόλης… .

Στην φωτογραφία (πάνω), ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επισκέπτεται(1930) την ομώνυμη πλατεία στην συνοικία της Παναγίας, όταν ακόμη διαμορφωνόταν, για την τοποθέτηση του  ανδριάντα του Μωχάμετ Άλι(1934), έργο του κορυφαίου Έλληνα Γλύπτη  Κ.Δημητριάδη

Γενέτειρα του Ιδρυτή της Αιγυπτιακής Δυναστείας, η Καβάλα, είναι, μέχρι και σήμερα, ο καταλύτης στην αμοιβαιότητα των ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ σχέσεων  Ελλάδος-Αιγύπτου. Η Ελληνική Παροικία της Αιγύπτου (Π. Δέλτα, Στρ. Τσίρκας, Κ. Καβάφης…..), ήταν από τις πλέον ακμάζουσες στον Μεσογειακό χώρο!

Κομμάτι της Ιστορίας της Καβάλας  και τα Σιλό! Ύψος περίπου 50 μέτρων!

“…  τί σπάνιο θέαμα θα  ‘ταν να βλέπεις ετούτο το κολοσσό να θρυψαλιάζεται στον αέρα. Μόνο να τον βλέπεις”! (Νουβέλα Βασίλη Βασιλικού  “Τα Σιλό”. Αναφέρεται στην πρόθεση των Βουλγάρων να τα κατεδαφίσουν το 1941).

Μόνο που η κατεδάφιση θα γίνει πράξη από εμάς, το 2005, με…. ελεγχόμενη έκρηξη!  Σήμερα (Απρίλιος 2021), δεκαέξι χρόνια μετά, ένα σύντομο  προσωπικό ΒΙΝΤΕΟ, δυόμισι λεπτών. Τίτλος “Τα Σιλό Καβάλας. 15 φωτογραφίες”. Δείτε το. Αξίζει. Video link https://youtu.be/A7NmHyC-_pI

Και ένα Ένα “Λεύκωμα” (έκδοση Νομαρχίας Καβάλας) που έγραψα το  2009.

(ό,τι… απέμεινε από  το σπουδαίο Βιομηχανικό Συγκρότημα των Μύλων Καβάλας).

.

Μια άλλη νότα από την Ιστορία της πόλης! ΤΟ  ΘΕΑΤΡΟ. Και τί πιο σημαντικό, να… ανακαλύπτεις την… “είδηση”: Η  Μαρίκα Κοτοπούλη στην Καβάλλα!(1930).

Από ρεπορτάζ της Εφημερίδας  “ΚΗΡΥΞ” (10-Ιουλίου-1930):

“Από την ημέρα που αφίκετο ο θίασος της κ. Μαρίκας Κοτοπούλη στην Καβάλλα, ο Δημοτικός Κήπος μοιάζει…. σαν ένα κομμάτι της Αθήνας. Όλοι οι ηθοποιοί συγκεντρώνονται στο κομψό θεατράκι (“Αίγλη”) για τις δοκιμές (“Ιφιγένεια εν Ταύροις”). Η κ. Μαρίκα Κοτοπούλη, απλά ντυμένη, καταφθάνει πρώτη…. Εν τω μεταξύ καταφθάνει ο κ. Μυράτ (Μήτσος Μυράτ), ακολουθεί ο Ροζάν, με το μονόκλ του, επίσης οι κ.κ. Γληνός, Λογοθετίδης…..

Σε συνέντευξή της, στον “ΚΗΡΥΚΑ”, η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, θα πει (σημείωση. Μιλάμε για μαρτυρία-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ):

“Η Καβάλλα έχει προοδεύσει καταπληκτικά. Όταν την επισκέφτηκα πρώτη φορά, με τον πατέρα μου, ήμουν μικρό κοριτσάκι (σημείωση: Η Κοτοπούλη γεννήθηκε το 1887, άρα αναφέρεται γύρω στα 1900). Ο Δημοτικός Κήπος ήταν τότε Τουρκικό Νεκροταφείο…Τώρα βρίσκω μια ασύγκριτη διαφορά στην πόλη! Έχει εκσυγχρονιστεί… Δεν είναι, όπως ήταν πρώτα!

Στην Καβάλα (τότε… Καβάλλα) λοιπόν η κορυφαία Κοτοπούλη, με τον θίασό της. Χωρίς υπερβολή, η… αφρόκρεμα του Ελληνικού Θεάτρου, πρόσθετε τον δικό της  βηματισμό, στο προφίλ και στην πορεία της πόλης! Η Φωτογραφία (κάτω), από το Διαδίκτυο, τα λέει όλα.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Αλέξης Μινωτής, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η Γεωργία Βασιλειάδου σε ηλικία 30 ετών και καθόλου… άσχημη (πρώτη δεξιά).

ΣΗΜΕΡΑ , το Θέατρο, είναι  μία από τις βασικές προτεραιότητες  της πόλης.

Το δραστήριο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το  Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, “έδρα” του ομώνυμου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ποικίλων εκδηλώσεων και διευρυμένης θεματολογίας (Παραστάσεις αρχαίου δράματος, Ποίηση, Συναυλίες…).

Αναζήτηση:
Ιστορικό
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Newsletter
Εισάγετε το email σας:

   

Για μένα
Είμαι φιλόλογος. Αποφάσισα να δημιουργήσω προσωπική Ιστοσελίδα, στην οποία θα μπορώ να καταγράφω τις απόψεις μου.

Χρυσόστομος Τσιρίδης
Επισκεψιμότητα

82.608

© 2024 · Χρυσόστομος Τσιρίδης · Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. · Δημιουργία και Φιλοξενία by MANBIZ ISP